Πώς στήνονται οι απάτες μέσω e-banking

Πώς στήνονται οι απάτες μέσω e-banking

Image

Εκρηκτική ήταν η άνοδος των περιστατικών απάτης και της λείας των επιτήδειων που κατάφεραν να «σηκώσουν» χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών, μέσω του e-banking.
Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή που ειδικεύεται στον τομέα ασφάλειας συναλλαγών, «το 2020 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που ενεργοποιήθηκαν, ένα μεγάλος αριθμός πελατών μας άνοιξε για πρώτη φορά λογαριασμό στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής».

Το γεγονός αυτό κινητοποίησε, κατά τον ίδιο, άμεσα τους απατεώνες που δρουν στο διαδίκτυο, καθώς σε λίγες εβδομάδας τα υποψήφια θύματά τους με ελάχιστη εμπειρία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν σε εντυπωσιακό βαθμό.

Ειδικότερα, μέσα σε μία χρονιά οι ενεργοί χρήστες των υπηρεσιών e-banking αυξήθηκαν κατά 400 χιλιάδες, ενώ στο mobile banking η αύξηση ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο!

Τα περιστατικά απάτης

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2020 σημειώθηκε σημαντική αύξηση κατά 298% των περιστατικών απάτης στις μεταφορές πιστώσεων και κατά 313% στην αναλογούσα αξία τους.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 1.179 περιστατικά απάτης συνολικής αξίας 6,2 εκατ. ευρώ έναντι 296 περιστατικών απάτης συνολικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ το 2019.
Δηλαδή το 2020 κατά μέσο όρο καταθέτες έχαναν 17.000 ευρώ περίπου την ημέρα, με τις τράπεζες να μην τους αποζημιώνουν διότι εκείνοι άνοιξαν την πόρτα των λογαριασμών τους στους e-ληστές.

Τι κάνουν λάθος τα θύματα

Για να ολοκληρωθεί μια απάτη, απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις η συμμετοχή του θύματος. Και αυτό διότι για να εκτελεστεί μεταφορά χρημάτων χρειάζονται τα ακόλουθα:

1.Τα στοιχεία για την είσοδο στο e-banking
2.Η επιβεβαίωση της συναλλαγής είτε μέσω κωδικού μιας χρήσης ή μέσω ειδοποιήσεων στο κινητό του δικαιούχου του λογαριασμού.

 

Image

Λ. Δημοκρατίας 1Α
Μαρούσι
ΤΚ 15127
ΑΘΗΝΑ

210 8109000

ΧΡΗΣΗ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ

FIND UD ON SOCIAL MEDIA

LIKE Us ON FECEBOOK PAGE

Search