Κανιβαλισμός και ανθρωποφαγία από τα ΜΜΕ

Κανιβαλισμός και ανθρωποφαγία από τα ΜΜΕ

Image

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΕΝΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ

Ανθρωποφαγία ονομάζεται το φάγωμα ενός ανθρώπου από άλλον άνθρωπο. Η πρακτική αυτή ασκείται μέχρι και σήμερα από τα μέλη φυλών κυρίως της Αφρικής και της Ωκεανίας. Όμως, τείνει να γίνει και…εθνικό σπορ στη χώρα μας και κυρίως από τα ΜΜΕ. Οι «τηλεδίκες» σε καθημερινή βάση έχουν αντικαταστήσει σχεδόν τους θεσμούς και «σταυρώνουν» ανθρώπους είτε αυτοί πράξουν είτε όχι κάποιο αδίκημα.

Οι…τηλεκανίβαλοι δεν λογαριάζουν το τεκμήριο αθωότητας και βγάζουν αποφάσεις ετσιθελικά.

Το τεκμήριο της αθωότητας, όπως διατυπώθηκε στο άρθρο 9 της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη το έτος 1789, επιβάλλει όπως «κάθε άνθρωπος τεκμαίρεται αθώος μέχρις ότου κηρυχθεί ένοχος».

Σήμερα κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 παρ.2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) [κυρωθείσα με το ν.δ. 53/1974] που ορίζει ότι «Παν πρόσωπον κατηγορούμενον επί αδικήματι τεκμαίρεται ότι είναι αθώον μέχρι της νομίμου αποδείξεως της ενοχής του …» και στο άρθρο 48 παρ. 1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποτελεί βασική αρχή του ποινικού δικονομικού δικαίου, βάσει της οποίας ο κατηγορούμενος πρέπει να αντιμετωπίζεται σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας και έως την αμετάκλητη καταδίκη του ως μη ένοχος αλλά ως απλώς ύποπτος.

Πέραν τούτου, οι τηλεδικαστές δεν υπολογίζουν πως πίσω υπάρχουν οικογένειες ή ακόμη και μικρά παιδιά που βιώνουν το δικό τους Γολγοθά αλλά ο πόνος τους γιγαντώνεται όταν διασύρεται στα κανάλια, για παράδειγμα, ένας δικός τους άνθρωπος. Κι εδώ είναι ακριβώς που ξεκινά η ανθρωποφαγία.

Ας πάψει όλο αυτό και καλό θα ήταν για τους τηλεοπτικούς σταθμούς να παρέμβει το ΕΣΡ. Για να μην έχουμε άλλα θύματα ανθρωποφάγων…

Image

Λ. Δημοκρατίας 1Α
Μαρούσι
ΤΚ 15127
ΑΘΗΝΑ

210 8109000

ΧΡΗΣΗ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ

FIND UD ON SOCIAL MEDIA

LIKE Us ON FECEBOOK PAGE

Search